Seyahatteyim

Pasaport İşlemleri

Pasaport Nedir?

Pasaport, yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili kuruluşça verilen, yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belgedir. Aynı zamanda yurttaşlığın kanıtı olup, bir devletin, uyruğuna başka ülkeye gitmede izin vermiş olduğunu gösteren belgedir. Aynı zamanda, başka bir ülkeye girişte gerekli olan, izinlerin yani vizelerin üzerine işlenmesi için de kullanılır.

Başvuru İçin Gereken Belgeler

En sık kullanılan Umuma mahsus pasaport için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir.
– TC Nüfus cüzdanı aslı
– 2 adet Biyometrik Resim (on 6 ayda çekilmiş, 50mm X 60mm ebatlarında, Fonu Beyaz, Biyometrik özelliklere sahip 2 adet)
– Müracaat sırasında parmak izi alınacaktır.
– Cüzdan Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı
– Harç Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı
– Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı

müracaatlarının Şahsen yapılması gerekmektedir.

Özetlemek gerekirse, iyi bir fotoğrafçıya gidiyorsunuz, ne için kullanacağınızı belirtiyorsunuz, zaten onlar ne şekilde çekeceklerini biliyorlar. Sonrasında bankaya harç bedeli ve cüzdan bedeli yatırıyorsunuz. Dekontları kaşeletip imzalatıyorsunuz ve nüfus cüzdanımda yanımda mı acaba diye kontrol edip ilçe emniyet müdürlüklerine yada il emniyet müdürlüklerinden birine gidip işlemlerinizi yapıyorsunuz. Eğer yurt dışındaysanız Türkiye konsolosluklarından alabilirsiniz. Başvuru yapmadanda gidebileceğiniz gibi işlemlerin hızlı ilerlemesi açısından epasaport.egm.gov.tr adresininden randevu ile başvurunuzu yapabilirsiniz.

Belgelerle ilgili detaylı bilgi için lütfen epasaport.egm.gov.tr/basvuru/belgeler ziyaret ediniz.

Başvuru için; epasaport.egm.gov.tr adresini ziyaret ediniz.

2014 Harç ve Defter Ücretleri
Süresi Harç Bedeli Defter Bedeli
6 AY 96,10 TL 75 TL
1 YIL 140,50 TL 75 TL
2 YIL 229,30 TL 75 TL
3 YIL 325,50 TL 75 TL
4 -10 YIL(18 yaşından küçükler 5 yıl) 458,70 TL 75 TL
Tavsiyeler

Size tavsiyem 10 yıllık almanız. 6 aylık bir pasaport ile vize almanız sıkıntı olacağından ve sürekli yenileme yapmak dertli bir iş olacağından en iyi uzun süreli almak. İyi muhafaza etmeniz, sayfalarını koparmamanız, herhangi bir yerine yazı, işaret yada not almamalsınız. Seyahatlerinizde mutlaka kilitli poşet bulundurmanızı yağmurlu havalarda kilitli poşet ile taşımanızı ve yanınızda ayırmamanızı tavsiye ederim. Hiçbir şekilde birine vermemenizi ya da bir yerde rehin olarak bırakmamanızı öneririm.

Pasaport Türleri

Umuma Mahsus (Bordo)
Hizmet, hususi veya diplomatik pasaport başvurusu için 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda belirtilen şartları taşımayan kişiler umuma mahsus pasaport başvurusunda bulunabilirler. Emniyet Müdürlüklerinden temin edilebilir.

Hususi (Yeşil)
Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilir. Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi pasaport verilir.

Hizmet (Gri)
Hükümetçe, Özel İdarelerce veya Belediyelerce resmi vazifeyle dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alınanlara, Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere verilir.

Diplomatik (siyah)
Dışişleri Bakanlığı ile yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan Bakanlara, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, orgenerallere, oramirallere, eski cumhurbaşkanlarına, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başbakanlar ve dışişleri eski bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Büyükelçilik unvanı almış olanlar ile, Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya millletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere, siyasi kuryelere verilir.

Kaynak: Vikipedi

Pasaport aynı zamanda İzmir’de bir vapur iskelesi adıdır.
pasaport

Pasaport tercüme hizmeti ni en iyi şartlarda ve en uygun fiyatlarda faydalanacağınız tek platform
Protranslate.net sitesi. Bu sitede pasaport çeviri işlemleriniz en hızlı şekilde, tecrübeli ellerde
yaptırabilirsiniz. Ayrıca bunların dışında bir çok dilde de çeviri yaptırabilirsiniz.

pasaport,